TOPLUM HABERLERİ



Carassauga Festivali'nde 5. Yıl

CELAL UÇAR

Kuzey Amerika'nın en büyük çoklu kültür festivallerinden biri olan Carassauga Festivali'nin 25. yıl dönümünü kutlarken, Türk Kültür ve Folklor Derneği'nin hazırladığı Türkiye Bölümü de 5. kez katılımını kutladı.

Türkiye Bölümü'nün açılışını Dernek Başkanı Celal Uçar'ın davetiyle sahneye gelen Toronto Başkonsolosu Levent Bilgen yaptı.

Bu yıl ilk defa Hershey Centre'daki Festival Merkezine taşınan yaklaşık 25 bin konuğun uğradığı Türkiye Bölümünde, çeşitli etkinliklerle Türkiye tanıtıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gelen tonlarca broşür, kitapçık, afiş ve kartpostallar ücretsiz olarak ziyaretçilere dağıtıldı. 20 kadar Türk işyeri ve kuruluşları satış ve tanıtımda bulundular. Halı, mobilya, bakkaliye, market, seyahat acenteleri ve turistik hediyelik eşya satıcıları, takı, giyim firmaları festivale renk katkılar, maddi olarak da katkıda bulundular.

Bu yıl festivale 40 ülke katılmıştı; bunların 17'si Hershey Centre'da bulunuyordu.

Dernek Yönetim Kurulu üyelerinin ve 100'e yakın gönüllü grubunun yaklaşık bir yıla yakın özverili çalışmalarıyla oluşan Festival büyük bir başarıyla gerçekleştirildi. Bu arada Toronto'da yaşayan profesyonel ve amatör yerel sanatçıların hemen hepsinin katılımıyla sahne programı oluştu.

5 yıldır her Carassauga Festivali'ne katılan Boğaziçi Müzik Grubu, Anadolu Halkoyuncuları, Ezgi Müzik Grubu, Kâzım Madenci-Mevlevi semazenler, Maha Göbek Dansları Grubu, Nişaniko ve Murat Toy müzik grupları konukları eğlendirdi ve dans ettirerek coşturdu. Halaylar çekildi, birlikte gönül tellerimizi titreten türküler ve şarkılar söylendi. Türk Mutfağından yiyecekler, tatlılar yenildi, rakılar, şaraplar, biralar ve likörler, çay ve Türk kahveleri içildi. Fallara bakıldı. Toplum üyeleri bir araya geldi, gurbet ellerde doğan veya büyüyen çocuklar ve gençler birbirleriyle, aileler birbirleriyle tanışıp karşılaştılar. Hasret gidererek sohbetler yapıldı.

Festivale onlarca yerel ve federal milletvekilleri gelerek ziyaret ettiler. Her yıl Türkiye Bölümü'ne uğramadan geçmeyen Mississauga Belediye Başkanı Hazel McCallion da ziyaretçiler arasındaydı. Belediye Başkanı, Türk Kültür ve Folklor Derneği'nin saymanı, aynı zamanda Türk Barının kurucusu ve işletmecisi Vildan Çevik'in hazırladığı Sultan ve Osmanlı 'Punch'larının tadına baktı. Maha'nın göbek danslarını seyrederken göbek atan 89 yaşındaki McCallion 30 yılı aşkın süredir Mississauga Belediye Başkanlığını yürütüyor ve Türk yiyecek ve içeceklerine bayılıyor.

Festival başkanları aynı merkezlerde birbirlerini ziyaret ettiler ve birbirlerine iyi şanslar dilediler. Bir ara sahne boşluğu oluşan komşu Hindistan bölümüyle Türkiye Bölümü dansçıları yer değiştiler. Anadolu Halkoyuncuları Hindistan, Hint dansçıları da Türkiye bölümünde sahneye çıktılar. Bölüm yöneticileri dansçılara hediyeler verdiler, yiyecek ve içecek sundular.

Carassauga Festivali Yönetimi TKFD yöneticilerini bu değişimden dolayı kutladılar; bu yaklaşımdan dolayı çok kültürlü değişim ve alışverişin örnek bir davranışı olarak tebrik ettiler. Türkiye Bölümü'nün her zaman olduğu gibi Hershey Centre'da da festivale renk getirdiğini ve katkıda bulunduğu belirttiler.



Temmuz 2010