4. KANADA TÜRK GENÇLİK KURULTAYI


4. Kanada Türk Gençlik
Kurultayı Vankuver'deydi

Gençler Kurultay'da Fotoğraf: Volker Bodegom.

VANKUVER (Bizim Anadolu) - Türk Kanada Konseyi tarafından her yıl düzenlenen ve genç Kanadalı Türklerin, Türk kimliklerini unutmadan, Kanada toplumuna uyum sağlamaları ve birbirleri arasında bir dayanışma zemini oluşturmalarını sağlamak amacıyla gençlik kurultaylarının bu yıl dördüncüsü Vankuver'de gerçekleşti.

Daha önce sırasıyla Ottava, Toronto ve Montreal'de düzenlenen kurultay için bu yıl batıdaki gençlere de ulaşmak amacıyla Vankuver'in seçildiği dile getirildi. 14-16 Ocak tarihleri arasında Vankuver'in 'Executive Airport Plaza' otelinde gerçekleşen kurultaya Kanada'nın doğusundan batısına pek çok kentten 130'un üzerinde genç katıldı. Vankuver'in yanı sıra Halifaks, Montreal, Ottava, Toronto, Edmonton, Kalgary ve Vinipeg'den gelen gençler, 3 gün boyunca bilgi, dostluk ve eğlence dolu bir hafta sonu geçirdiler. KTK Gençlik Kurultayları böylece ilk defa bu kadar geniş bir coğrafi alana yayılmış oldu.

Gençlik Kurultayı, 14 Ocak Cuma akşamı açılış kabulüyle başladı. Sunuculuğunu kurultayın düzenleyicilerinden Lale Eskicioğlu'nun yaptığı geceye, gençlerin yanı sıra konuşmacılar, katkıda bulunanlar ve diğer düzenleyiciler de katıldı. Kurultayın düzenleyici kuruluşu ve KTK Genel Yazmanı Banu Pamukçu yaptığı açılış konuşmasında, uzun süren hazırlıklar sonrasında gençlerle birlikte Vankuver'de olmaktan duydukları heyecanı dile getirdi ve Kurultay'ın hazırlanmasında kendilerine Vankuver'den destek veren Güler Aylar ve Demet Edeer'e teşekkürlerini sundu. Kanada Türk Dernekleri Federasyonu'nun yeni Genel Yazmanı İlke Hınçer'in kendini tanıtan kısa konuşmasının ardından, Ottava Büyükelçiliği Baş Müsteşarı Berkan Pazarcı da gençlere seslenerek, Büyükelçi Rafet Akgünay'ın iletisini aktardı.

Gençlerin birbirleriyle tanıştığı, kaynaştığı gecede, katılımcılar ayrıca küçük bir oyun oynadılar. Gençler onar kişilik gruplara ayrılarak kendilerine verilen Kanada ve Türkiye hakkındaki soruları yanıtladılar. Zorlu yarışmanın sonunda en yüksek doğru yanıtı veren iki ayrı grup, kendileri için hazırlanan küçük hediyelerin sahipleri oldular.

Cumartesi günkü çalıştayın ilk bölümünün oturum başkanı Prof. Murat Saatçioğlu Kurultay açılışını yaparak mikrofona KTK Başkanı Zahide Sezerman'ı davet etti. Sezerman gençlerin toplum etkinliklerine katılmalarının önemini vurgulayarak, gündemi mutlaka izlemelerini önerdi.

Çalıştayların ilk konuşmacısı Prof. Justin McCarthy idi. "Countering the Historical Falsehood and Prejudice / Tarihsel Yalan ve Önyargılarla Savaşım" başlıklı konuşması katılımcılar tarafından büyük ilgi gören Prof. McCarthy, sayılarla 1. Dünya Savaşı'nda, özellikle Doğu Anadolu'da yaşanan trajedilere ışık tuttu. Ardından Assembly of Turkish American Associations / Türk Amerikan Dernekleri Topluluğu (ATAA)'nun gelecekteki başkanı Ergun Kırlıkovalı kendi deneyimlerini anlattı.

"Challenges facing us in North America and building support for Turkish Community/ Kuzey Amerika'da Karşılaşılan Zorluklar ve Türk Toplumu İçin Destek Sağlamak" başlıklı konuşmasıyla katılımcılara aktardı.

Öğle yemeğinin ardından oturum başkanlığını Prof. Yusuf Altıntaş'ın yaptığı ikinci bölümde ise Vankuver Milletvekili Ujjal Dosanjh gençlere seslenerek, Kanada'yı ilgilendiren tüm konularda etkin rol almalarının önemini vurguladı. Dosanjh, "yaşamda hangi konum veya unvana sahip olduğunuzdan çok, kendinizi geliştirdikçe toplum yararına hangi adımları attığınız büyük önem taşıyor" dedi.

Kurultaya son anda programında oluşan değişiklik nedeniyle katılamayan bir başka Vankuver Milletvekili Dr. Hedy Fry ise, gençlere iletisini yazılı olarak gönderdi. Vankuver'de yaşayan gençlerden Eda Karacabeyli tarafından okunan iletide Dr. Fry, Kanada'nın en çok yaşanılması arzu edilen ülkeler arasındaki yerini korumak ve kendini daha da geliştirmek için gençlerin girişimlerine ve çalışmalarına gereksinimi olduğunu vurguladı.


Kurultayın öğleden sonraki ikinci bölümünde ise Türkiye'nin dış politikaları üzerine Profesör Özay Mehmet ve Dr. Umut Uzer birer sunum yaptı.

Gündemi yoğun olan Kurultay'ın bir diğer önemli konuşmacısı ise Scott Taylor idi. Eski asker, savaş muhabiri, yazar ve Esprit de Corps Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Taylor, son belgesel filmi "Afganistan: Outside the Wire / Kapan'ın Dışındaki Afganistan" hakkında bilgi vererek, savaşın halk, siyaset ve Afganistan'ın geleceği üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Yoğun geçen günün son konuşmacısı ise Alper Çağlayan idi. Etkileşimli sunumunda 'Compassionate Communications/ Sevecen İletişim' üzerine zürafa-çakal benzetmeleriyle çok güzel örnekler veren Çağlayan, başarılı ve doyurucu bir yaşam için sağlıklı iletişimin ne denli önemli olduğunu bir kez daha anımsattı.

Yorucu bir günün ardından katılımcılar canlı müziğin olduğu akşam yemeğinde doyasıya eğlendi. Vankuver'den Güler Aylar ve arkadaşlarından oluşan canlı müzik topluluğu ve dj katılımcılara unutulmaz bir gece yaşattı. Türkçe parçalar eşliğinde herkesin kaynaştığı, dans ettiği, tek bir ağızdan şarkılar söylediği gece yaşanmaya değerdi. Gecenin sonunda Bekir Akça (Ottava), Sinem Şentekin (Halifaks) ve Merve Sancak (Montreal)'ın müzik grubuyla birlikte "Memleketim" şarkısını söylemesi ise muhteşemdi!.


Lale Eskicioğlu seçim deneyimini gençlerle paylaştı

Pazar gününün konuşmacısı Ontario 2010 yerel seçimlerinde Ottava-Carleton Eğitim Yarkurul Üyeliği için yarışan Lale Eskicioğlu idi. Eskicioğlu seçim yarışı boyunca yaşadığı deneyimi, heyecanı, Türklerin ve Kanadalıların verdiği desteği, yüz yıl öncesinin düşmanlığını güden grupların saldırılarını ve hayal kırıklıklarını paylaştı.

Seçim deneyimi sunumunun ardından, Prof. Murat Saatçioğlu'nun başkanlığında, Prof. Özay Mehmet, Ergun Kırlıkovalı, Dr. Umut Uzer ve Lale Eskicioğlu'ndan oluşan konuşmacılarla bir tartışma ortamı yaratıldı, genç katılımcılar soru sorma ve görüş bildirme olanağı buldular. Yaşanan seçim süreci ve Kanadalı Türkler olarak geleceğe yönelik neler yapılabileceğine ilişkin görüşlerin dile getirildiği oturum çok ilgi topladı. Güzel bir tartışma ortamının yaratıldığı oturumda, gençler hem çok önemli sorular sordular, hem de kendileri ileriye dönük neler yapılabileceğine ilişkin görüşlerini dile getirip çözüm önerilerinde bulundular.

Gençlerin birbiriyle tanıştığı, güzel dostluklar kurduğu, aynı zamanda Türk tarihi hakkında bilgiler edindiği, fikir alışverişinde bulunduğu bir Kurultay daha iletişim içinde kalmak dilekleriyle öğle saatlerinde sona erdi.


Şubat 2011