EKİN / YAZIN / SANAT HABERLERİ

 

Bedri Rahmi ilk kez sergilenen yapıtlarıyla Montreal'deydi


EKİN / SANAT
- Gazetemizin 2. Montreal Türk Kültür Günleri çerçevesinde düzenlediği Bedri Rahmi Sergisi 28-29 ve 30 Mayıs tarihleri arasında Espace Ars Longa Sanat Galerisi'nde yer aldı.

Bedri Rahmi'nin 100. Doğum Yıldönümü'ne doğru daha önce hiçbir yerde sergilenmemiş bir çok yapıtının ilk kez Montreal'de gün ışığına çıktığı etkinlikte, Kebekli gelin Hughette Bouffard Eyüboğlu geçen yıl yitirdiğimiz eşi Mehmet Eyüboğlu'ndan kalan sanatsal mirası yaşatmak için nasıl canla başla çalıştığını bir kez daha gösterdi.

Geçtiğimiz ay Çorum'un İskilip ilçesinde Türkiye'de bir ilk olan Bedri Rahmi adına bir müzenin açılışının gerçekleştiğini anımsatan Hughette Eyüboğlu, neden ressamın doğum yeri olan Trabzon değil de, Çorum'un bir ilçesi İskilip'te böyle bir girişimin oluştuğunu şöyle açıklıyor: "Kırklı yıllarda kültür-sanata önem veren devlet bir çok sanatçıyı Anadolu'ya gönderiyor ve değişik yörelerin değerlerini ortaya çıkarmalarını, edinimlerini, izlenimlerini belirlemelerini istiyor. Bedri Rahmi'nin de o yıllarda Çorum'un ilçesi İskilip'e düşüyor ve orada bir süre kalıp orada sanatsal çalışmalarda bulunuyor. Bunu yıllar sonra keşfeden değerli bir öğretmenimiz ve ilçenin kaymakamının ilgisi sayesinde Bedri Rahmi müzesi kurulmasına karar veriliyor. Buraya gelmeden çok kısa bir süre önce açılışını yaptık, İskilip'e çok güzel bir müze kazandırmış olduk. Bu Türkiye'de bir ressam adına açılan müze olması itibariyle bir ilktir."

Bedri Rahmi'nin geniş sanatseverlerce daha çok şair yönünün bilindiğini dile getiren Hughette Eyüboğlu, ressam-şairin sağlığında da sanat çevresinde tartışıldığını, resim sanatı ortamında sanatçıların 'evet resim de yapar ama, Bedri Rahmi daha çok iyi bir şairdir' öte yandan yazın çevresinde ise, 'evet, Bedri Rahmi şiir de yazar ama, o daha çok iyi bir ressamdır' söylemlerinin ortalıkta dolandığını belirtiyor. Hughette Eyüboğlu, bunu duyan Bedri Rahmi'nin yorumunun ise şöyle olduğunu anımsatıyor: "Herkes beni bir yerlere çekiyor, kimse beni belirli bir yere koyamıyor. Ama şunu kimse yadsıyamaz kesinlikle; ben çok iyi bir öğretmenim, çok iyi öğrenciler yetiştirdim Türk sanat dünyasına."

Özellikle yazın dünyasında 'Karadut' şiiriyle tanınan şair-yazar-ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu, Türk yazın ve sanat dünyasına önemli etkileri olan sayılı sanatçılarından biriydi. 1911 yılında Trabzon'da doğan sanatçı, Güzel Sanatlar Akademisi'nde başladığı resim öğrenimini Paris'te sürdürdü. Daha sonra Türkiye'ye dönen Bedri Rahmi Eyüboğlu, 1975'te aramızdan ayrılana dek Akademi'de ders verdi, binlerce sanatçı yetirdi.

Şiirlerinde olduğu gibi resimlerinde de Anadolu halk sanatlarından beslenen sanatçı, göç, kadın, anne, çocuk, toplumsal sorunları dile getiren saz ve söz sanatçılarını yapıtlarında ölümsüzleştirdi, bu arada Anadolu'daki yazma sanatını da geliştirerek gelecek kuşaklara taşımaya gayret gösterdi. Bu çabayı daha üst düzeye taşıyan geçen yıl yitirdiğimiz Mehmet Eyüboğlu'nun yazma tekniğini ise bugün Hughette ve oğlu Rahmi Eyüboğlu Kalamış'taki evlerinde sürdürüyorlar, sık sık yazma sergileri açarak bu sanatı toplumla paylaşıyorlar.

Mayıs - Haziran 2010