Ömer F. ÖZEN
Gözleyi, Gözleyi...

 

Kaftan Ya Da Deli Gömleği

Türkiye'de bir sistem çökmesini yaşıyoruz.

Ülkenin yaşamsal can damarları olan kurumlar birbirine vurdurularak, kötüye bir dönüşüme tanık oluyoruz.

Daha önce bu filmi görenler, umarsız bir biçimde 'aklınızı başınıza devşirin' dercesine kötü deneyimlerini paylaşıyorlar; İran'da olanlar, Irak'ta olanlar, Yugoslavya'da, Haiti'de, Filistin'de, Kafkas ülkelerinde olanları bir bir gözümüzün önüne seriyorlar.

Ama biz ille elin atına binmeye meraklı, akıl tutulmasına uğramış, 1900'lerin başında olduğu gibi bize biçilen ve zorla giydirilmeye çalışılan dar bir kaftanı giymeye çabalıyoruz.

Ya da deli gömleği mi demeliyim?

Emperyalizmin atına binen hiçbir ulus iflah olmamıştır; tarih bunun örnekleriyle doludur.

Düşünce, eylem, akılcılık tembelliğinde olanlar, ellerine verilmiş lolipoptan başkasını bulamazlar.

Her tür ilişkilerimizde bir türlü duygusallıktan kendimizi kurtaramıyoruz.

Halbuki, devletler arası ilişkiler, ticaret, siyaset duygusallığı kaldırmaz. Karşılıklı çıkar ilişkileri vardır. Ve her ülke kendi çıkarını düşünerek kendini savunmak durumundadır.

Ve bu ilişkiler kararlılık üzerine kurulur.

Yapay bir Ermeni sorunu iki yüzyıl önce yaratıldı. Osmanlı'nın bitmiş olduğu bir dönemde oldu bittiye getirilen olgularla, gerçek bir soruna dönüştürüldü. Şimdi bunun yansımalarını yaşıyoruz.

Emperyalizm, bütün acıların, savaşların öcünü dün olduğu gibi bugün de Türklerden almaya çalışıyor.

Bugün bu yapay sorunların yanına Kürt sorunu, Süryani sorunu, Keldani sorunu yaratıp, yarın Yahudi sorunu, Aztek, Maya, Kızılderili, Lapon, Eskimo, Çinli, Rus sorunuyla bile çıkabilirler.

Birinci Paylaşım Savaşı'nın, İkinci Paylaşım Savaşı'nın İngiltere-Fransa arasında olan Yüzyıl Savaşlarının sorumlusu da Türkler olacaktır.

Dışarıdan dikte edilen siyaset ve psikolojik savaşla laik Cumhuriyet değerleri, Atatürk ilke ve devrimleri Türk halkının gözünde bitirilmeye çalışılıyor.

Ağızlarına hukuk devleti, demokrasi sözlerini sakız edenler, her türlü demokrasi karşıtı ve hukuksuzluğu uygularken, gözümüzün önünde atı alan Üsküdar'ı geçmeye kalkıyor ve biz hiçbir şey yapamıyoruz.

Tüm bir hukuksuzlukla sağlıklı düşünenlerin, bu faşizme karşı duranları susturup zindanlara atıyorlar.

Cumhuriyet'te Deniz Som her yayında tarihsel bir gerçeğe köşesinde yer vermeyi sürdürüyor: Nazi Almanyası'nda papaz Martin Niemöller'in günlüğünden: "Önce sosyalistleri topladılar, sesimi çıkarmadım; çünkü ben sosyalist değildim. Sonra sendikacıları topladılar, sesimi çıkarmadım; çünkü sendikacı değildim. Sonra Yahudileri topladılar, sesimi çıkarmadım; çünkü Yahudi değildim. Sonra beni almaya geldiler; benim için sesini çıkaracak kimse kalmamıştı."

Eskiden yurtseverlik komünizmle karşılanıp suçlanırdı.

Şimdi yurtseverseniz, ülkenizin çıkarını düşünüyorsanız, emperyalizme karşı duruyorsanız, 'Ergenekoncu'sunuz.

Deniz'le Yusuf'lar, Hüseyin'ler yaşamlarının baharında bunlara karşı geldikleri için ilahların istedikleri kurbanlar olmadılar mı?

Nasıl olur da, kendilerine o güzel fidanların felsefelerini aldıklarını savlayan bazı çevreler, o güzel insanlara ihanet ederler?

Kördüşünülerle (dogmalarla) sorgulamaksızın, bi takım ışıkevlerinde biçimlenen, Nurslu Sait'in, onun süreğinin müritlerine söyleyecek bir sözümüz yok. Onlar zaten Emperyalizmin kucağında oturmaktan oldukça hoşnutlar.

Ama aralarındaki masum, temiz insanlar çevrelerindeki çemberleri kırsalar da kendilerine uygulanan beyin yıkamanın ayrımına bir varsalar.

Bu arada, Montreal'de geçen yıldan bu yana bazı olumsuz gelişmeler oluyor. Son dönemde Cumhuriyet Balosu yapılmadığı gibi, duyumlarımıza göre bu yıl 23 Nisan kutlaması da olmayacak.

Artık biz de Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda 'Kutlu Doğum Haftası'nı kutlarız hep birlikte...

Mart 2010


Yazarın önceki yazıları:

Böyle Gitmemeli!
Yeni Yılda Eski Yıldan Düşünceler
Emperyalizme Nanik!
Onurlu Yarınlara, Kadınlarımızla
Dil Bayramınız Kutlu Olsun!
Kördüşünüler Kılavuz Olamaz!
"Ateşi ve İhaneti Gördük!"
Seni Seviyorum Ey Sevgili!
Gülmeceden Korkmak
Böyle Gelmiş Böyle mi Gidecek?
Doğa Uyanıyor, Ya Biz?
Sizsiz Eksik Olurduk
Akıl Sağlımızı Koruyalım
Toplum Belleği ve Tarihi İrdelemek
Bekle Gör, Sonra Üzülmeyesin...
Yeşeren Umutlar Boy Atıyor
Kafa Karışıklığı ve Soru Sormak
Kronik Vak'a'yım Biliyor musunuz?
Gelmiyorsun Ey Sevgili…
Evrene Seçenekli Bakabilmek
İçten miyiz Gerçekten?
Gergedanlaşıyor muyuz?
Kafa Gettolarından Çıkabilmek
Bizim Anadolu'nun 14 Yılı
Umudumu Koruyorum
Biz Iskalıyor muyuz Yaşamı?
Sağlıklı Örgütlenme, Ama Nasıl?
Yılgınlığa Yer Yok, Biz Buradayız
Bindik Bir Alamete...
Okurla Hasbihal
İlkyaz Bir Şenliktir
Emperyalizme Uşaklık Etmeden...
Türk Toplumu - Basını Nereye?
Biz Bu Filmi Görmemiş miydik?
İyi ki Oradasınız!..
Sevinelim mi?..
Umarsız mısınız?
Cumhuriyet Değerlerimize Sahip Çıkmak
Gelen Kuşaktan Umudum Var
Şu Sanal Alemden Çıksak mı?...
Kuzey Amerika'da Gerçeklerden Kopmadan
Güz Gelince Bir Haller Oluyor Bana